1. Błonnik.
Dzięki niemu czujemy sytość dłużej, ponieważ pęcznieje i wypełnia żołądek zmniejszając uczucie głodu i opóźniając moment, w którym zaczniemy być głodni. Źródłami błonnika są min: cynamon, otręby, len, banany, ananas, aronie, ciemna mąka, ciemny ryż, kasze. Zauważyłam także, że popularne stały się produkty dodatkowo wzbogacane błonnikiem- np kawa zbożowa.
2. Białko.
- Przede wszystkim w śniadaniu. Naukowcy dowiedli, że min. białko ma właśnie wysoki wskaźnik sytości i sprawia, że w ciągu dnia mamy mniejszą chęć podjadania. Białko znajduje się w twarogach, serach, mleku, jogurtach, sardynkach, soi.
3. Temperatura.
Ciepły posiłek jest bardziej syty.
4. Indeks glikemiczny.
Jest to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy (cukru) we krwi po ich spożyciu. Zjadanie produktów o wysokim IG (indeksie glikemicznym) doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny, co zaś prowadzi, że stajemy się szybciej głodni, może być też przyczyną tycia. (szczególnie w obrębie brzucha). Im mniejszy IG - tym lepiej dla naszego organizmu. Za zdrowe uważa się te poniżej IG 60, lecz aby zaniżyć indeks glikemiczny należy połączyć go z produktem o indeksie niskim i podzielić na ilość produktów.
Przykład: ziemniak gotowany ma IG 95. Surowa marchewka - 30. Czyli 95+30=125/: 2 (ponieważ są dwa produkty - ziemniak i marchew) = IG 62,5. Marchwi musi być tyle samo co ziemniaków.
Poniżej przedstawiam dla porównania tabelę IG niektórych produktów. (ze str. http://zdrowezywienie.w.interia.pl )
Najważniejsze co z tego warto zapamiętać: najwyższy IG mają słodycze, słodkie owoce, a najniższy surowe warzywa, ciemny chleb.
Im większa obróbka termiczna (np gotowanie, pieczenie) tym wyższy IG! (nawet warzyw)
Produkt | Indeks Glikemiczny |
Ananas | 59 |
Arbuz | 75 |
Banan | 59 |
Banany dojrzałe | 72 |
Baton Mars | 65 |
Baton Twix | 44 |
Biszkopt | 46 |
Brzoskwinie | 29 |
Brzoskwinie z puszki w syropie | 52 |
Budyń | 43 |
Buraki | 65 |
Cebula | 15 |
Chipsy | 90 |
Chleb - Pieczywo francuskie | 95 |
Chleb biały | 95 |
Chleb pełnoziarnisty żytni | 58 |
Chleb pszenny | 85 |
Chleb pumpernikiel | 40 |
Chleb żytni na zakwasie | 55 |
Chrupki kukurydziane | 63 |
Chrupki pszenne | 70 |
Ciasto francuskie | 59 |
Coca Cola | 63 |
Cukier rafinowany | 68 |
Czekolada biała | 44 |
Czekolada gorzka | 22 |
Czekolada mleczna | 49 |
Czereśnie | 22 |
Czosnek | 15 |
Daktyle suszone | 103 |
Dynia | 75 |
Fanta | 68 |
Fasola biała | 40 |
Fasola biała, ugotowana | 33 |
Fasola czarna | 30 |
Fasola płaskostrąkowa | 46 |
Fasola szparagowa | 71 |
Figi suszone | 35 |
Fruktoza | 20 |
Frytki | 95 |
Glukoza | 100 |
Grejpfrut | 25 |
Groch gotowany | 22 |
Groszek zielony | 45 |
Groszek zielony z puszki | 61 |
Gruszki | 42 |
Herbatniki | 57 |
Jabłka | 38 |
Jabłka suszone | 29 |
Jogurt owocowy | 36 |
Jogurt 0% tłuszczu | 27 |
Jogurt czysty bez cukru | 15 |
Jogurt naturalny | 36 |
Kasza gryczana ugotowana | 54 |
Kasza jaglana, ugotowana | 71 |
Kasza manna | 58 |
Kiełki fasoli Mung | 25 |
Kiwi | 52 |
Kleik ryżowy | 90 |
Knedle ziemniaczane | 52 |
Kukurydza słodka | 53 |
Kukurydza z puszki | 55 |
Kus kus gotowany | 65 |
Laktoza | 46 |
Lody z pełnego mleka | 61 |
Maltoza | 110 |
Makaron | 65 |
Mango | 55 |
Marchewka długo gotowana | 85 |
Marchewka świeża | 30 |
Mąka kukurydziana | 70 |
Melon | 65 |
Miód | 87 |
Mleko odtłuszczone | 32 |
Mleko pełne 3% tłuszczu | 27 |
Mleko słodzone, zagęszczone | 61 |
Mleko zsiadłe | 32 |
Morele suszone | 30 |
Morele świeże | 15 |
Nutella | 33 |
Orzechy | 22 |
Orzeszki ziemne, solone, prażone | 14 |
Otręby owsiane | 55 |
Płatki kukurydziane | 84 |
Płatki owsiane błyskawiczne | 85 |
Płatki ryżowe | 80 |
Pomarańcza | 44 |
Pomidory | 15 |
Popcorn | 72 |
Proso | 70 |
Rodzynki | 64 |
Ryba | 38 |
Ryż Basmati gotowany | 60 |
Ryż biały gotowany | 70 |
Ryż brązowy (naturalny) gotowany | 55 |
Ryż długoziarnisty gotowany | 56 |
Rzepa | 72 |
Soczewica z puszki | 44 |
Soczewica zielona gotowana | 30 |
Soja | 14 |
Soja z puszki | 18 |
Sok ananasowy | 46 |
Sok grejfrutowy | 48 |
Sok jabłkowy | 40 |
Sok pomarańczowy | 52 |
Sok pomidorowy bez cukru | 38 |
Sok z marchwi świeży | 43 |
Śliwki | 30 |
Truskawki | 40 |
Winogrona | 46 |
Wiśnie | 25 |
Ziarna całe pszenicy | 41 |
Ziarna całe żyta | 34 |
Ziarno jęczmienia | 25 |
Ziarno kukurydzy | 69 |
Ziemniaki gotowane | 95 |
Ziemniaki młode | 57 |
Ziemniaki pieczone | 85 |
Ziemniaki puree | 90 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz