11.04.2012

Jak przygotować posiłek syty na wiele godzin?

Poniżej przedstawiam Wam kilka obowiązujących warunków, których przestrzeganie pomoże Wam uniknąć szybkiego odczucia głodu.

1. Błonnik.
Dzięki niemu czujemy sytość dłużej, ponieważ pęcznieje i wypełnia żołądek zmniejszając uczucie głodu i opóźniając moment, w którym zaczniemy być głodni. Źródłami błonnika są min: cynamon, otręby, len, banany, ananas, aronie, ciemna mąka, ciemny ryż, kasze. Zauważyłam także, że popularne stały się produkty dodatkowo wzbogacane błonnikiem- np kawa zbożowa.

2. Białko.
- Przede wszystkim w śniadaniu. Naukowcy dowiedli, że min. białko ma właśnie wysoki wskaźnik sytości i sprawia, że w ciągu dnia mamy mniejszą chęć podjadania. Białko znajduje się w twarogach, serach, mleku, jogurtach, sardynkach, soi. 


3. Temperatura.
Ciepły posiłek jest bardziej syty.


4. Indeks glikemiczny.
Jest to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy (cukru) we krwi po ich spożyciu. Zjadanie produktów o wysokim IG (indeksie glikemicznym) doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny, co zaś prowadzi, że stajemy się szybciej głodni, może być też przyczyną tycia. (szczególnie w obrębie brzucha). Im mniejszy IG - tym lepiej dla naszego organizmu. Za zdrowe uważa się te poniżej IG 60, lecz aby zaniżyć indeks glikemiczny należy połączyć go z produktem o indeksie niskim i podzielić na ilość produktów.

Przykład: ziemniak gotowany ma IG 95. Surowa marchewka - 30. Czyli 95+30=125/: 2 (ponieważ są dwa produkty - ziemniak i marchew) = IG 62,5. Marchwi musi być tyle samo co ziemniaków.


Poniżej przedstawiam dla porównania tabelę IG niektórych produktów. (ze str. http://zdrowezywienie.w.interia.pl )
Najważniejsze co z tego warto zapamiętać: najwyższy IG mają słodycze, słodkie owoce, a najniższy surowe warzywa, ciemny chleb.
Im większa obróbka termiczna (np gotowanie, pieczenie) tym wyższy IG! (nawet warzyw)



ProduktIndeks Glikemiczny
Ananas59
Arbuz75
Banan59
Banany dojrzałe72
Baton Mars65
Baton Twix44
Biszkopt46
Brzoskwinie29
Brzoskwinie z puszki w syropie52
Budyń43
Buraki65
Cebula15
Chipsy90
Chleb - Pieczywo francuskie95
Chleb biały95
Chleb pełnoziarnisty żytni58
Chleb pszenny85
Chleb pumpernikiel40
Chleb żytni na zakwasie55
Chrupki kukurydziane63
Chrupki pszenne70
Ciasto francuskie59
Coca Cola63
Cukier rafinowany68
Czekolada biała44
Czekolada gorzka22
Czekolada mleczna49
Czereśnie22
Czosnek15
Daktyle suszone103
Dynia75
Fanta68
Fasola biała40
Fasola biała, ugotowana33
Fasola czarna30
Fasola płaskostrąkowa46
Fasola szparagowa71
Figi suszone35
Fruktoza20
Frytki95
Glukoza100
Grejpfrut25
Groch gotowany22
Groszek zielony45
Groszek zielony z puszki61
Gruszki42
Herbatniki57
Jabłka38
Jabłka suszone29
Jogurt owocowy36
Jogurt 0% tłuszczu27
Jogurt czysty bez cukru15
Jogurt naturalny36
Kasza gryczana ugotowana54
Kasza jaglana, ugotowana71
Kasza manna58
Kiełki fasoli Mung25
Kiwi52
Kleik ryżowy90
Knedle ziemniaczane52
Kukurydza słodka53
Kukurydza z puszki55
Kus kus gotowany65
Laktoza46
Lody z pełnego mleka61
Maltoza110
Makaron65
Mango55
Marchewka długo gotowana85
Marchewka świeża30
Mąka kukurydziana70
Melon65
Miód87
Mleko odtłuszczone32
Mleko pełne 3% tłuszczu27
Mleko słodzone, zagęszczone61
Mleko zsiadłe32
Morele suszone30
Morele świeże15
Nutella33
Orzechy22
Orzeszki ziemne, solone, prażone14
Otręby owsiane55
Płatki kukurydziane84
Płatki owsiane błyskawiczne85
Płatki ryżowe80
Pomarańcza44
Pomidory15
Popcorn72
Proso70
Rodzynki64
Ryba38
Ryż Basmati gotowany60
Ryż biały gotowany70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany55
Ryż długoziarnisty gotowany56
Rzepa72
Soczewica z puszki44
Soczewica zielona gotowana30
Soja14
Soja z puszki18
Sok ananasowy46
Sok grejfrutowy48
Sok jabłkowy40
Sok pomarańczowy52
Sok pomidorowy bez cukru38
Sok z marchwi świeży43
Śliwki30
Truskawki40
Winogrona46
Wiśnie25
Ziarna całe pszenicy41
Ziarna całe żyta34
Ziarno jęczmienia25
Ziarno kukurydzy69
Ziemniaki gotowane95
Ziemniaki młode57
Ziemniaki pieczone85
Ziemniaki puree90

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz