Oprócz tego jabłka działają oczyszczająco, ponieważ wiążą metale ciężkie, wolne rodniki i toksyny, a następnie usuwają je z organizmu, regulują ciśnienie, działają anty zawałowo (dla osób z chorym sercem), zapobiegają anemii. Jabłka dobrze jest zjadać nawet z pestkami, gdyż obniżają poziom cholesterolu, a ok. 5-6 pestek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie ja jod. (szczególnie ważne dla osób z chorą tarczycą).
Mają sporo błonnika, który ważny jest dla zachowania dobrej przemiany materii, a więc jest także pomocą przy odchudzaniu.
Poniżej podaję przepis na pieczone:
Składniki:
4 spore, twarde jabłka
2 łyżki rodzynków
3 łyżki miodu
¾ łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
1 jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać cynamon, imbir, wlać miód, rodzynki i wymieszać. Każdemu jabłku odciąć gorę z ogonkiem, odłożyć. Wydrążyć miąższ łyżeczką, zostawić pół centymetra przy skórce. Nałożyć farsz z jabłek, przykryć odciętą górą. Jabłka zawinąć w warstwę folii aluminiowej. Zapiekać w temperaturze 180-200 stopni C ok. 20 minut. Powinny być miękkie, ale się nie rozpadać.
Smacznego. Jedzmy dla zdrowia i urody!
Chyba muszę rzeczywiście zacząć jeść je częściej. :D
OdpowiedzUsuńCiekawa notka. :)
od tej pory kocham jabłka ♥ :)
OdpowiedzUsuńA może napisałbyś notkę o bakaliach? :)
OdpowiedzUsuńOwoce suszone, pestki, orzechy. :)
Blog jest bardzo fajny, możliwe że zajrzę tu nie raz. Może znajdziesz jakieś ćwiczenia na uda, nogi i pośladki. Powodzenia. ;)
OdpowiedzUsuńTwój blog dosłownie spadł mi z nieba! Na pewno spędzę tu większość wolnego czasu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń