15.03.2012

Bakalie

ORZECHY WŁOSKIE - są bardzo dobrym źródłem manganu, magnezu, miedzi oraz  minerałów, które są odpowiedzialne za  antyoksydacyjną  obronę organizmu, zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E.

Poprawiają działanie układu krążenia, pomagają zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi. Kwas elagowy –przeciwutleniacz w nich zawarty wspiera układ odpornościowy i działa przeciwnowotworowo.
Orzech ma łagodne działanie przeczyszczające, co jest korzystne w przypadku zaparć, poza tym pomagają poprawić metabolizm organizmu, zalecane są u pacjentów ze schorzeniami wątroby.

Zaskakująca informacja - osoby jedzące orzechy co najmniej dwa razy w tygodniu (nie więcej niż 100g - 25 orzechów) są mniej narażone na przyrost masy ciała niż te osoby, które nie jedzą ich wcale.
Jeden orzech: 25kcal



PISTACJE - są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i proteiny. Zawierają dużo białka i błonnika, a również magnez i potas (reguluje pracę serca), witaminy E i witaminy z grupy B. 
(z
awierają tyle samo witaminy B6 co wątroba wołowa, która jest uważana za „szczególnie bogate źródło” tej witaminy.) wzmacniają wątrobę i nerki, oczyszczają krew, wzmacniają organizm. Jedna pistacja: 3kcal



ORZECHY LASKOWE -  zalecane są szczególnie dla dzieci, ludzi chorych na anemię, wyczerpanych nerwowo, intensywnie pracujących umysłowo. Zawierają bardzo dużo witaminy E, która wpływa między innymi na wygląd skóry. 

Jeden orzech: 8kcal


PEKAN - są nazywane także orzechami amerykańskimi. Ich miąższ ma podobny kształt do orzecha włoskiego. Są jednak słodsze, bardziej delikatne w smaku i zawierają dużo tłuszczu. Zawierają witaminę B1, biorącą udział w przemianie węglowodanów. 

Jeden orzech: 21kcal


NERKOWCE - są dobrym źródłem białka, magnezu, witaminy B6, żelaza, cynku. Zawierają kwas foliowy.

Jedna łyżka: 40kcal


MIGDAŁY - są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, mają dużo witaminy E i B2  (pełni ważna funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i narządu wzroku). Migdały korzystnie wpływają na zdrowie, zwłaszcza układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej serca, gdyż są bogatym źródłem magnezu, potasu, fosforu, wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Znaczny jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji. Dieta obfitująca w migdały wpływa pozytywnie na obniżenie złego cholesterolu. Jeden migdał: 7kcal, w łyżce siekanych - 58kcal

SUSZONE MORELE - zawierają dużo błonnika, żelaza i potasu, są bogate w witaminę A i C, prowitaminę A (przeciwdziała powstawaniu trądziku!), mają dobroczynne działanie na organizmy osób cierpiących na kamicę nerkową lub ludzi z nadciśnieniem. Pomagają zachować młodzieńczy wygląd. Jedna morela: 15kcal


SUSZONE ŚLIWKI -  działają dobrze na zaparcia. Wystarczy zaledwie dwie-trzy śliwki dziennie, by układ trawienny i wydalniczy powrócił do normy. (dzięki zawartości błonnika), zawierają cenne żelazo i fosfor. Śliwki suszone mają więcej witaminy A od śliwek świeżych. Przeciwdziałają też osteoporozie. Jedna śliwka: 18kcal


SUSZONE JABŁKA - według przeprowadzanych badań zapobiegają chorobom nowotworowym i chorobie Alzheimera. A wszystko to za sprawą sporej zawartości witamin z grupy B oraz polifenoli. Witaminy z grupy B szczególnie dobrze wpływają na naszą skórę, kondycję paznokci oraz włosówJabłka, jeśli są ususzone razem ze skórką, zawierają także sporo witaminy C (wspomagają układ odpornościowy).Zawierają także potas, bor, magnez, fosfor. Polecane są osobom z osteoporozą.

Plasterek suszonego jabłka: 24kcal

SUSZONE FIGI - działają bardzo dobrze na serce i układ krwionośny. Warto je spożywać przy osłabieniu organizmu i anemii. Mają także bardzo dużo wapnia (w 100 g tych owoców znajdziemy tyle tego pierwiastka, ile w szklance mleka), które wpływa na kości i zęby, błonnik.

jedna suszona figa: 41kcal

SUSZONY ANANAS - ma dobroczynne działanie na nasz układ moczowy, szczególnie polecane jest jego spożywanie przy infekcjach pęcherza moczowego. Owoc ten zawiera spore ilości witaminy C i błonnika, dzięki temu świetnie działa na układ odpornościowy. Jeden suszony ananas (krążek): 10kcal


SUSZONE DAKTYLE - zawierają spore ilości salicylanów - substancji składowej w aspirynie. Zapewne dlatego daktyle mają podobne właściwości jak ten lek - zwalczają ból i zapalenia, również zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Polecane dla osób, którym trudno utrzymać szczupłą linię

Daktyle są także bogate w pierwiastki takie jak żelazo, magnez oraz potas, do tego witaminy A, B1, B2 i PP. Mają też najwięcej kwasu foliowego ze wszystkich owoców. Jeden nieduży daktyl: 14kcal

RODZYNKI - to inaczej wysuszone na słońcu winogrona.  Zawierają fosfor i jod. Obniżają poziom cholesterolu i przyspieszają spalanie tłuszczów. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom obniżają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Jedna rodzynka: 4kcal


 SŁONECZNIK – wzmacnia śledzionę, nawilża jelita, wzmacniają energię życiową, zawiera cynk, witaminę E, błonnik, białko. Łyżka słonecznika: 55kcal

PESTKI DYNI - zawierają  witaminy B1, B2, B3 i B9, mangan, magnez, fosfor, cynk, żelazo. Ze względu na zawartość cynku pomagają walczyć z trądzikiem. Pestki z dyni są wykorzystywane również w walce z pasożytami układu pokarmowego. (tasiemce, owsiki, czy glisty). Najlepiej wtedy jeść je na czczo. Zawierają też lecytynę, która poprawia przemianę materii i koncentrację. Łyżka pestek: 55kcal

3 komentarze:

  1. Wspaniałe mają te wartości!. :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za podanie kalorii jednego orzecha (nikt tego nie robi). W końcu to jakoś ogarnęłam.

    Suszone figi <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Od teraz, jem różnego typu orzechy, suszone owoce itp. :)
    Giovanni.

    OdpowiedzUsuń