Batoniki zbożowe:
Składniki:
1 łyżka miodu
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki soku z pomarańczy lub ewentualnie wody
1 szklanka płatków (owsianych, pszennych, kukurydzianych, orkiszowych, żytnich i innych – do wyboru) Mogą być też otręby
0,5 szklanki posiekanych bakalii (suszona żurawina, morele, imbir, orzechy, słonecznik)
1 łyżka miodu
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki soku z pomarańczy lub ewentualnie wody
1 szklanka płatków (owsianych, pszennych, kukurydzianych, orkiszowych, żytnich i innych – do wyboru) Mogą być też otręby
0,5 szklanki posiekanych bakalii (suszona żurawina, morele, imbir, orzechy, słonecznik)
Przygotowanie:
Miód, masło rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy i gotować na dużym ogniu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wsypać musli i bakalie i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 5 minut.
Płatki cynamonowe:
Składniki:
Otręby - 4 łyżki owsianych i 2
pszennych
Łyżeczka cynamonu
1 małe jajko
Łyżeczka kakao lub wiórki
kokosowe
Przygotowanie:
wymieszać razem wszystkie suche
składniki,
wbić jajko, dobrze wymieszać.
Rozsmarować cienko na papierze
do pieczenia,
Lub uformować kuleczki.
Piec 12 minut w 170 stopniach.
Żelki:
Składniki:
2 łyżki
owocowej galaretki bez cukru
3 łyżki
żelatyny
kwasek
cytrynowy 1/4 łyżeczki
1/3 szklanki
zimnej przegotowanej wody
Przygotowanie:
Żelatynę i galaretkę wsypujemy do
wody i mieszamy,
pozostawiamy
2 minuty, żeby napęczniały, dosypujemy kwasek i słodzik
i trzymamy
garnuszek nad ogniem około 2 minuty, żeby papka zrobiła
się płynna.
Nie doprowadzamy do zagotowania! Przelewamy do foremek
, np. do
lodu i wstawiamy na pół godzinki do lodówki.
Omlet ryżowy:
Składniki:
-6 jajek
-10 dag ryżu (1 torebka)
-1 spora cebula
-1 ząbek czosnku
-1 duży strąk kolorowej papryki
-10 dag wędliny (szynka, parówki, salami, okrawki rozmaitych wędlin) lub mięsa pieczonego kurczaka
-garść posiekanych ziół (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
-garść startego sera żółtego
-1 listek laurowy
-sól, pieprz
-2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
-6 jajek
-10 dag ryżu (1 torebka)
-1 spora cebula
-1 ząbek czosnku
-1 duży strąk kolorowej papryki
-10 dag wędliny (szynka, parówki, salami, okrawki rozmaitych wędlin) lub mięsa pieczonego kurczaka
-garść posiekanych ziół (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
-garść startego sera żółtego
-1 listek laurowy
-sól, pieprz
-2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego, dobrze odsączyć. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, cebulę i wędlinę pokroić w niewielką kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić. Na tłuszczu zeszklić cebulę i paprykę. Jajka ubić z trzema łyżkami wody i szczyptą soli, wymieszać z ryżem, wędliną, czosnkiem i ziołami, doprawić do smaku. Wylać na uduszone jarzyny i smażyć, podważając delikatnie brzegi omletu. Gotowy omlet zsunąć do tortownicy, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180
Omlet z warzywami i szynką:
Składniki:
- 3 jajka
- plaster szynki
- papryka
- olej rzepakowy
- przyprawy
Przygotowanie:
Wrzucić pokrojoną szynkę i paprykę na patelnię z małą
ilością oleju rzepakowego, doprawić solą i pieprzem,
Białka ubić na sztywną pianę (mikserem), dodać żółtka ,
mieszamy cieniując, aby piana nie opadła. Wymieszaną masę wylać na patelnię.
Faszerowane jajka:
Składniki:
- 2 jajka
- szczypiorek
- wędzony pstrąg
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka przekroić na połówki i wydrążyć z niego żółtka. Wymieszać je z
wędzonym pstrągiem, odrobiną szczypiorku, przypraw i jogurtu naturalnego, wg
uznania. Tą masą uzupełnić jajka
Placki owsiane:
Składniki:
-
2 łyżki otrąb owsianych
-
1 łyżka otrąb pszennych
-
1 łyżka jogurtu naturalnego, lub serka homogenizowanego
-
1 jajko, lub 1 białko
-
Szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Podane
składniki wymieszać ze sobą na jednolitą masę i odstawić w misce na około 2
minuty.
W tym
czasie przygotować patelnię teflonową i wyłożyć masę na patelnię. Piec kilka
minut z dwóch stron na „złoty kolor”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz